CHOLESTEROL JEST DOBRY

W swojej praktyce cały czas spotykam się z opiniami że cholesterol jest zły, niedobry i powoduję miażdżycę. Staramy się ograniczać w spożywaniu tłuszczów, szczególnie tych odzwierzęcych ale czy naprawdę z tym cholesterolem jest tak źle? Mało kto jednak wie, że jest niezbędny do funkcjonowania prawie każdej komórki naszego ciała, mózgu oraz hormonów.

Na początku wyjaśnijmy sobie jedno – nie ma „złego” ani „dobrego” cholesterolu. LDL (zły) i HDL (dobry) to tylko lipoproteiny, które mają swoje konkretne zadanie do wykonania. Frakcja HDL (ta „dobra”) jest odpowiedzialna za przenoszenie nadmiaru cholesterolu z krwii do wątroby a LDL („zła”) z wątroby do krwioobiegu i tkanek. Więc skoro potrzebują go komórki, mózg i hormony to czy faktycznie ten LDL jest taki zły jeśli go im dostarcza?

W kontekście miażdżycy cholesterol jest takim niewinnym złapanym na miejscu zbrodni. Oczywiście nie można odebrać mu roli w procesie formowania blaszki miażdżycowej natomiast powiedzmy sobie jedno – nie jest on przyczyną całego problemu. A więc co stwarza środowisko do tworzenia miażdżycy? Najczęściej nadmiar glukozy i proces glikacji który uszkadza struktury naczyń krwionośnych. Wyobraź sobie, że naczynie krwionośne uszkodzone przez nadmiar cukru ma na sobie dużą „rysę”, cukier niczym nóż zostawia głęboki ślad w postaci stanu zapalnego. Cholesterol idzie do tej rysy i próbuje ją załatać czyli ugasić stan zapalny. Kiedy pierwotna przyczyna (czytaj nadmiar glukozy) nie zostaje wyeliminowana pogłębiają się stany zapalne w obrębie naczynia co powoduje kolejne wezwanie cholesterolu do „załatania” dziury. Aktywacja układu immunologicznego i utlenianie frakcji LDL w konsekwencji prowadzi do nagromadzenia blaszki. Widzisz tu jakąś złą rolę frakcji cholesterolu LDL?

Ważnym aspektem jest utlenionyLDL, bo to on wchodzi w proces tworzenia blaszki. Wolne rodniki mocno uszkadzają strukturę lipoproteiny LDL i wtedy staje się on niebezpieczny. Stres oksydacyjny to stan kiedy wolnych rodników jest zdecydowanie więcej niż antyoksydantów. Najczęstsze przyczyny stresu oksydacyjnego do dieta uboga w warzywa i składniki witaminowo-mineralne, niedospanie, nadmiar dostarczanych kalorii oraz stres psychiczny.

Wracamy do pozytywnych aspektów cholesterolu. I teraz uwaga: CHOLESTEROL JEST PREKURSOREM DO POWSTAWANIA HORMONÓW STEROIDOWYCH.

To dzięki niemu wytwarzają się między innymi testosteron, estrogeny, progesteron. Za pomocą enzymu desmolazy cholesterolowej przekształcany jest on w pregnenolon – hormon wyjściowy do budowy innych hormonów steroidowych. Co oznacza dla faceta niski testosteron? Słabe libido, problemy z erekcją, energią, motywacją i chęcią do życia. Niski estrogen i progesteron u kobiet? Problemy z gospodarką neurochemiczną, miesiączką, płodnością, depresją. To tylko wierzchołek góry lodowej. Układ hormonalny nie działa bez cholesterolu.

Cholesterol jest niezbędny do produkowania żółci! Żółć natomiast wspomaga trawienie tłuszczów. Pamiętajmy, że witaminy takie jak A,D,E,K oraz wiele innych substancji rozpuszczalne są w tłuszczach. Niski cholesterol i zaburzenia trawienia tłuszczy niosą w konsekwencji zaburzenia wchłaniania niektórych witamin i substancji w nich rozpuszczalnych!

Niskiej ilości żółci mogą towarzyszyć również problemy z układem nerwowym, pamięcią, koncentracją ale też biegunki (szczególnie po spożyciu większej ilości tłuszczy) lub zaparcia.

Cholesterol jest potrzebny do budowy błon komórkowych i warunkuje ich przepuszczalność.

W strukturze błon biologicznych dominują fosfolipidy (fosfatydylocholina, fosfatydyloseryna, fosfatydyloetanolamina czy fosfatydyloinozytol) oraz cholesterol.Ponadto jest substancją stabilizującą  poprzez nadanie komórkom odpowiedniej sztywności.

Mało tego, jest również niezbędnym składnikiem dla komórek nerwowych. Mózg w ok 60% składa się z tłuszczy z czego spora część to cholesterol. Wchodzi w skład otoczek mielinowych w neuronach – niczym izolacja na kablu mielina ochrania komórki nerwowe i warunkuje odpowiedni przesył impulsów między nimi.

CO JEST NAJCZĘŚĆIEJ PRZYCZYNĄ NADMIARU CHOLESTEROLU?

Stres oksydacyjny i przeenergetyzowanie komórek względem ich zapotrzebowania (czytaj jesz za dużo). Węglowodany metabolizowane są do acetylokoenzymu A który następnie wchodzi do cyklu kwasów trójkarboksylowych ale może również zostać wciągnięty przez enzym ACAT i następnie do szlaku mewalonowego – to między innymi ten szlak blokują statyny. To teraz logicznie – jesz za dużo, tabletką blokujesz ten szlak ale dalej jesz za dużo co nasila Ci stany zapalne, glikacje ale jednocześnie obniża poziom cholesterolu a z tym hormonów steroidowych oraz prowadzi do zaburzeń wszystkich wymienionych wyżej aspektów. Nie sposób również nie wspomnieć o tym, że obniżają one koenzym Q10, który jest niezbędny do produkcji energii. Oczywiście decyzję o włączeniu leków podejmuje lekarz ale warto zdać sobie sprawę z konsekwencji ich stosowania.

o mnie

Nazywam się Michał Kot. Moja pasja związana z dietetyką i zdrowym stylem życia sprawiły, że zacząłem zgłębiać tajniki funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Zapraszam Cię na mojego bloga, gdzie możesz uzyskać informacje dotyczące zdrowia oraz porady, jak być pełnym energii, zdrowym człowiekiem.

social media
ZNIŻKI

https://healthlabs.pl

hasło: KOT10 – 10% rabatu


https://testosterone.pl

hasło: KOT – 7% rabatu

NEWSLETTER

Zapisz się na newsletter i otrzymuj darmową wiedzę na temat zdrowia, wpływu diety i suplementacji na zdrowie oraz  mindset.

Please wait...

Dziękuję za Twój zapis!

Twój e-mail jest u mnie bezpieczny.

Wysyłając swoje dane, wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie do wysyłki newslettera w celach marketingowych. W każdej chwili możesz się wypisać. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności – zgody udzielasz Michał Kot, ul.
Popiełuszki 4/48, 23-204 Kraśnik

Kategorie
Ostatnie wpisy
Tagi