16 mar 2022

Kremowe risotto z brokułem, cytryną i pietruszką

W garnku przygotuj 1l bulionu warzywnego, postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia….

Blog dla kobiet - dietetyka hormonalna
  1. W garnku przygotuj 1l bulionu warzywnego, postaw go na małym ogniu i doprowadź do wrzenia.
  2. Umyj i pokrój małego brokuła, posiekaj cebulę oraz czosnek.
  3. Postaw duży garnek na średnim ogniu, wlej do niego oliwę z oliwek, następnie dodaj warzywa i smaż aż delikatnie zmiękną.
  4. Po ok. 10 minutach dodaj 300g ryżu przeznaczonego do risotto, wymieszaj.
  5. Wlewaj do garnka chochlę bulionu, poczekaj, aż całkowicie się wchłonie i wlej następną. Wlewaj bulion po chochelce, cały czas mieszając, aż ryż się ugotuje.
    Pod koniec dodaj skórkę startą z całej cytryny, możesz również dodać odrobinę soku, 2-3 łyżki masła oraz starty parmezan według uznania, gotuj jeszcze 2-3 minuty do uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Całość dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem risotto posyp obficie natką pietruszki i orzechami włoskimi, smacznego!