16 mar 2022

Łosoś w pistacjach z pieczonymi pomidorami

Posiekaj garść pistacji, następnie przygotuj nieduży filet łososia, obtocz go w oliwie z oliwek, soli…

Blog dla kobiet - dietetyka hormonalna

To bardzo prosty w przygotowaniu łosoś w wersji Low-Carb z pistacjami i zieloną sałatką świetnie sprawdzi się np. dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Przygotowanie to max 25-30 minut obejmując już pieczenie. Sprawdź koniecznie to połączenie! 🙂

SKŁADNIKI:

  • Łosoś świeży 150g
  • Pomidorki koktajlowe 15-20 szt.
  • Mix sałat 3 x garść
  • Cytryna 1/3 szt.
  • Pistacje 15g
  • Oliwa z oliwek 15 ml
  • Pieprz, sól
  1. Posiekaj garść pistacji, następnie przygotuj nieduży filet łososia, obtocz go w odrobinie oliwy z oliwek, soli, pieprzu
  2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kilka gałązek pomidorów ( skrop je delikatnie oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem ) oraz łososia, piecz ok. 15-20 min.
  3. W tym czasie przygotuj ulubioną sałatę, wymieszaj ją z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wyłóż na talerz.
  4. Dodaj upieczony filet oraz pomidory, wierzch ryby posyp kruszonymi pistacjami. Możesz dodatkowo skropić łososia cytryną, smacznego!