3 lip 2022

Tofu po koreańsku

Zacznij od przygotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw…

Blog dla kobiet - dietetyka hormonalna

Składniki:

  • 50 g ryżu basmati
  • 150g tofu naturalnego
  • 1 cebula szalotka
  • 3 małe ząbki czosnku
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • szczypior
  • 2 łyżki  sosu sojowy
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżki papryki  gochugaru
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek
  • czarny sezam

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.

W tym czasie przygotuj resztę. Tofu pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pokrój szczypior.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć tofu i podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając, do momentu aż się zarumieni i będzie chrupiące. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiaru  tłuszczu.

Na tej samej patelni usmaż cebulę i czosnek, jeśli jest taka potrzeba dolej więcej oliwy. Gdy warzywa się zeszklą dodaj ponownie tofu, sos sojowy, sos teriyaki, paprykę gochugaru, miód oraz wodę. Duś wszystko przed kolejne 10 min, do momentu aż sos zgęstnieje i lekko odparuje.

Do miski przełóż ugotowany wcześniej ryż, dodaj tofu wraz z sosem, posyp całość szczypiorkiem, czarnym sezamem i papryczką chilli (opcjonalnie).

Smacznego!