Tofu po koreańsku
Zacznij od przygotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw…

Składniki:
- 50 g ryżu basmati
- 150g tofu naturalnego
- 1 cebula szalotka
- 3 małe ząbki czosnku
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- szczypior
- 2 łyżki sosu sojowy
- 2 łyżki sosu teriyaki
- ½ szklanki wody
- ½ łyżki papryki gochugaru
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek
- czarny sezam
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw.
W tym czasie przygotuj resztę. Tofu pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno. Pokrój szczypior.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć tofu i podsmażaj kilka minut, co jakiś czas mieszając, do momentu aż się zarumieni i będzie chrupiące. Zdejmij z patelni i przełóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiaru tłuszczu.
Na tej samej patelni usmaż cebulę i czosnek, jeśli jest taka potrzeba dolej więcej oliwy. Gdy warzywa się zeszklą dodaj ponownie tofu, sos sojowy, sos teriyaki, paprykę gochugaru, miód oraz wodę. Duś wszystko przed kolejne 10 min, do momentu aż sos zgęstnieje i lekko odparuje.
Do miski przełóż ugotowany wcześniej ryż, dodaj tofu wraz z sosem, posyp całość szczypiorkiem, czarnym sezamem i papryczką chilli (opcjonalnie).
Smacznego!
