Zapisz się na newsletter i pobierz darmowe dwa dni diety przeciwzapalnej
Strefa wiedzy
Omlet z grzybami i parmezanem
Sposób przygotowania omleta:
1. Zacznij od usmażenia Twoich ulubionych grzybów na patelni, możesz wykorzystać świeże kurki, pieczarki czy boczniaki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i dorzuć posiekaną szalotkę oraz kilka grzybów, dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż kilka minut, co chwilę mieszając. Tak usmażone grzyby zdejmij z patelni i odstaw.
2. Następnie przejdź do przygotowania omleta. Do miski wbij 3 całe jajka, dodaj sól, pieprz, suszone oregano i tymianek, wymieszaj trzepaczką. W tym czasie na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Przelej jajka na rozgrzaną patelni i automatycznie zmniejsz gaz. Po ok. 2-3 minutach posyp równomiernie omlet startym na drobnych oczkach parmezanem, a na jednej połówce ułóż wcześniej usmażone grzyby. Za pomocą szpatułki złóż jedną część omletu, tak aby zakrywała grzyby, smaż na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty.
3. Gotowy omlet zsuń z patelni na talerz, podawaj ze świeżym szczypiorkiem i parmezanem. Smacznego!